De energietransitie. We moeten er allemaal aan geloven. De overheid draait de Groningse gaskraan beetje bij beetje dicht. Vanaf 2030 komt er helemaal niets meer uit en dus moeten we ons voorbereiden. Wat er in uw huis allemaal bij komt kijken, is het vakgebied van Dennis de Bruin. Tenminste, deze tak van sport is de installateur er bij gaan doen. De Rooise ondernemer heeft besloten om ook op de trein te stappen die de komende jaren gaat denderen. Zijn nieuwe koers wordt ondersteund met een nieuwe uitstraling. Hoog tijd voor een bakje koffie met hem.

Door: Jeroen van de Sande

Laatst zag ik één van de twee werknemers van Dennis rijden in een splinternieuwe bus. Een hele mooie, maar dat was niet eens het meest opvallende. Zijn logo wel; fris, modern en met een nieuwe boodschap. Een boodschap waarmee hij mij en vele andere mensen kan gaan helpen. We lopen toch allemaal met de vraag rond van hoe en wanneer ga ik mijn huis transformeren in een gasloos bolwerk? Wat kost dat? Wat zijn de beste alternatieven? Dennis is niet op zijn achterhoofd gevallen en was bovendien wel toe aan een nieuwe uitdaging.
“Acht jaar geleden heb ik de zaak overgenomen van Eric van Casteren. Hij is twintig jaar geleden begonnen als installateur. Het bedrijf bestaat dus eigenlijk al twintig jaar, net zo lang als ik al in het vak zit. Daarom vind ik het een mooi moment voor een nieuwe stap. Daar ben ik aan toe”, verkondigt de dertiger. Het logo van Van Casteren kunnen veel mensen zich nog voor de geest halen. Dennis veranderde er weinig aan, ook omdat er vakinhoudelijk weinig tot niets veranderde. Nu is het logo in een nieuw jasje gestoken. “De druppel zie je er nog steeds in terug, maar dan moderner en in andere kleuren. Het valt goed op”, heeft hij gelijk.
Stoppen Dennis en zijn medewerkers dan met de aanleg van badkamers en met al het andere installatiewerk in de breedste zin van het woord? “Nee, absoluut niet. Laat dat duidelijk zijn! We zijn daar in gespecialiseerd en daarom blijven dat ook aanbieden. Het is alleen zo dat ik gekozen heb om er een tak van sport bij te gaan doen. Ik krijg steeds meer vragen over de nieuwe vormen van energie en daarin wil ik mijn klanten ook kunnen bedienen.” Zonnepanelen horen uiteraard ook bij die nieuwe vorm. Steeds meer mensen laten die op het dak leggen. Ook De Bruin installatie weet daar wel raad mee. “Ik vind het goed om voortaan ‘groen’ te denken en het levert natuurlijk een mooie besparing op voor je stroomverbruik. Samen met de klant kijken we naar de beste manieren om in een woning energie te besparen.”
De kennis die nodig is, waait niet zomaar binnen, die moet ergens opgedaan worden. Daarom laten Dennis en zijn mannen zich bijscholen tot ware experts op het gebied van bijvoorbeeld warmtepompen en al het andere dat er bij komt kijken. Dennis: “Het kost ontzettend veel extra tijd, maar het is erg leuk!” Ook deze week moeten de heren weer op pad voor een dag vol cursussen. Zo worden ze wijzer en wijzer, alles om de (toekomstige) klanten te kunnen helpen.
Maar moeten we nu wel of niet een warmtepomp aanschaffen? “Ik ben altijd eerlijk. Op dit moment is dat nog niet altijd het slimste, maar er zijn veel verschillende situaties. Ik kom graag langs voor gratis advies.” Aan alles kun je zien dat Dennis veel nieuwe energie haalt uit deze grote uitdaging. Bovendien is hij bij de pinken. Belangrijk, want dat zorgt er voor dat de onderneming later de veertig jaar haalt.

Bron: DeMooiRooiKrant / MooiRooi.nl

verkleind

Dennis, te midden van zijn werknemers Sander en Niels